Sexet søndag!

Hvorfor skal vi spise vegetar mad, sojafri, rawfood osv?

                Hvorfor er der flere og flere i den her verden der begynder at spise glutenfri, rawfood osv?

Diet dilemma decision concept and nutrition choices between healthy good fresh fruit and vegetables or greasy cholesterol rich fast food at a crossroad trying to decide what to eat for the best lifestyle choice.

Jeg er virkelig nysgerrig omkring alt det her rawfood, vegetar mad, sojafri – kært barn har mange navne. Faktisk har jeg overhovedet ikke styr på det. Herhjemme ved os prøver vi for så vidt muligt at undgå at spise kød. Vi spiser dog kylling, men oksekød, rødt kød, prøver vi at holde os fra. Grunden til det er pga. miljøet. Vi vil også gerne have at vores børns børns børns børnebørn kommer til at leve i en nogenlunde verden. Det er faktisk den helt store grund.
Men jeg ved der er mange der ikke kun gør det af den årsag. Hvis de overhovedet gør det af den grund. Men mange prøver det, pga. helbredet. Det er her jeg savner at blive lidt klogere. Jeg er klar over mange ikke spiser mælkeprodukter fordi de er allergiske over for det. Men hvad så med alle dem som ikke er allergiske? Hvad er grunden til de ikke gør det?
Så i dag har jeg tænkt mig at blive meget klogere på det. Både med hjælp fra jer, men også i form af dokumentar programmer.
Jeg har set en del dokumentar programmer, omkring kost osv. Hvordan nogle meget syge mennesker, har kureret sig selv ved at spise plantebaseret mad. Jeg synes det er helt fantastisk, og enorm spændende.
Den første dokumentar jeg har tænkt mig at se er den der hedder “food choices”, som ligger på Netflix. Jeg håber jeg bliver klogere af den.
Jeg går ud fra at vi alle gerne vil leve længe, og have et godt liv uden sygdomme. Så derfor synes jeg det er et ret relevant emne at tage op. Kom endelig med hjemmesider, dokumentar programmer, viden eller andet omkring hvorfor det er vigtigt at vi begynder at ændre vores kost.

main-image-noshadow

   

8 kommentarer

 • Luna Bille

  Hej Anne. Synes det kunne være mega fedt hvis du så “What the health” på Netflix! den forklarer situationen rigtig godt og så får man en masse viden! Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Både food choices og what the health er rigtige gode dokumentar som faktisk tager udgangspunkt i lige netop de spørgsmål du stiller. Begge ligger på Netflix. Jeg er selv for nyligt begyndt at spise rawfood, men er så ny i det at jeg ikke vil begynde at udtale mig fagligt omkring det endnu. Kan dog tilføje jeg er så glad for min beslutning om at ændre livsstil.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chris b

  Udover de effekter det har for en selv så er det afgørende for vores og jordens fremtid at vi begynder at gå op i hvad bæredygtig føde er. Jeg vil anbefale du undersøger det selv, og ser flere dokumentare, cowspiracy, earthlings, forks over knives, what the health og before the flood er gode steder at starte. Det er desuden svært at lukke øjenene for hvordan mennesker behandler dyr der skal spises når man har set video, billeder osv af de forfærdelige ting vil udsætter dem for – helt uden at det er nødvendigt.

  Chris B

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Jeg er selv vegetar. Når jeg er hjemme er det mere henne mod det veganske. Jeg læser ernæring og sundhed. Og mange af de dokumentarfilm der er, bruger skøre studier. Jeg synes du skal læse Morten Elsøes blog – han har flere gange skrevet om de forskellige ting om mælk, den nyeste dokumentar om emnet osv. Hvor han tager fat på hvad der bliver sagt og deres kilder og holder dem op mod troværdige kilder som han også sætter i bunden af hvert indlæg 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Hej Anne
  Fedt at du er så nysgerrig på den plantebaserede verden! Jeg kan varmt anbefale dig dokumentaren “What the Health” som er efterfølgeren til “Cowspiracy”, dee bestemt også er et kig værd! Ekstremt øjenåbnende film på Netflix!
  Jeg må lige fortælle dig, at kyllingekød ikke er bedre end rødt kød. Det er lige usundt, men ja, det er ikke lige så belastende for miljøet at spise kylling. Hvis I overvejer at leve plantebaseret og tænker meget på miljøet skal I vide, at soja også er ret belastende for miljøet at fremstille (dyrke, høste og fragte).. Generelt kan det anbefales at spise lokale varer, dvs varer fra Danmark, og så er det en god ting at holde sig fra forarbejdede varer. Argumenter for en plantebaseret kost finder du mange af i “What the Health”, bl.a. taler de om hvor usundt kød er. I kød finder du absolut ingen næring. Ja, der er proteiner i, men ikke flere end i plantebaserede varer. Dertil kommer at det er fyldt med mætter fedt og plak som sætter sig på indersiden af karvæggene ligesom kolesterol og øger risikoen for en række livsstilssygdomme.
  De allerstørste dyr lever af planter. Tankevækkende? Vi tror vi får en masse proteiner og andet godt via animalske produkter, men vi må huske på, at for at dyrene kan blive fyldt med de ting, skal de spise det. Derned må planteføden jo være spækket med al den næring vi har brug for. Og hvorfor så ikke springe mellemledet (kødet) over og spise direkte af den livsgivende og nærende kilde? Det får vi langt mere ud af. Filmen, jeg har nævnt flere gange her i opslaget, kan i øvrigt omvende de største kødspisere. Min kæreste har været ekstremt glad for kød. Han var bodybuilder og spiste virkelig meget af den slags. Men da han havde set filmen var hans første kommentar “hold kæft jeg får det dårligt. I alle de år har jeg svinet min krop til og behandlet den så dårligt! Det skal være slut!!”.
  I den film bliver du i øvrigt også meget klogere på hvad mælkeprodukter gør ved kroppen, og hvorfor de er sp sindssygt dårlige for os. Det er nemlig virkelig vanedannende (ligeså meget som morfin) og fyldt med hormoner og andre virkelig dårlige ting for ens krop. God fornøjelse med filmen og held og lykke med projekt “grønnere hverdag”, for jeg er ikke i tvivl om at du vil fokusere på en grønnere livsstil når du har set de film 😊
  Kh Henriette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Sofie

  Hej Anne
  Jeg er næsten helt enige med alle de andre gode svar. Dog vil jeg bare tilføje at ikke alle fødevarer produceret i Danmark er bedst for miljøet. Fx tomater produceret i drivhuse har et større CO2 footprint end dem man fragter fra Spanien og det er også når man medregner fragten. Der er mange ting at forhold sig til i forhold til miljøet, men en anden udover maden er også hvad men bruger af kemikalier i hverdagen!
  Rigtig mange gange held og lykke med det! ✌🏼🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Hej Anne,
  som flere andre også skriver, vil jeg anbefale dig at se What the helath på Netflix. Virkelig interessant dokumentar. Jeg er selv vegetar på 2. år nu vil jeg tro, og jeg er det primært på grund af dyrevelfærden. Mange dyr bliver avlet bare for at blive skilt fra deres mor og ellers stå i en stald og glo, hele deres liv, inden de bliver slagtet. Der er så mange muligheder for at spise lækre kødfri måltider, så det er bare et aktivt valg jeg har taget 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Hej Anne.
  Når du engang har set “what the health”, kan det anbefales at læse Morten Elsøes kritik heraf: http://www.mortenelsoe.com/blog/whatthehealth
  Han er dygtig til at forholde sig kritisk overfor udsagn i dokumentaren. Her kan du virkelig blive klogere på hvad der er op og ned i denne forvirrende debat.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sexet søndag!