GET THE LOOK + DIREKTE LINK.

“Du har jo ikke strækmærker” – Jeg havde lyst til at skrige hende ind i hovedet “JO!”.

“Den er også god mod strækmærker, men det har sådan en ung pige som dig jo ikke endnu”. “Den her maskine forebygger også strækmærker, men det skal du ikke tænke på endnu”.
Kommentar som disse har jeg fået så mange gange, at de ikke kan tælles på to hænder. Og det er jo ikke fordi ekspedienten nede i Magasin mener det på en ond måde overhovedet, når hun kommer med en kommentar som denne. For hun ved ikke at jeg faktisk har strækmærker og bliver rigtig flov over det, og senere tager hjem og kigger mig i spejlet og bliver ked af det.

Sådan havde jeg det da jeg var yngre. Vi snakker ikke vildt mange år tilbage. Men da jeg var 18 år havde jeg “allerede” strækmærker. Jeg kan ikke huske præcist hvornår jeg fik dem, men det var i mine teenageår. Jeg fik allerførst mine strækmærker på mine lår imellem benene. Der kunne jeg skjule dem, så ingen behøvede at vide jeg havde dem. For så vidt jeg husker, havde mine veninder det ikke endnu. Hvad jeg ikke vidste den gang var, at det var ganske normalt, og senere hen fik flere af mine veninder det også.
Et andet eksempel på en kommentar jeg fik fra en voksen kvinde, var da jeg på et tidspunkt fik lavet en behandling, hvor hun nævnte, at den her behandling jeg fik også mindskede synet af strækmærker, men det skulle jeg heldigvis ikke bekymre mig om endnu. Jeg kan huske følelsen i kroppen, som var det i går. Jeg havde lyst til at skrige hende ind i hovedet og råbe “JO JEG HAR”. Men på samme tid var jeg også enormt flov over at jeg havde strækmærker allerede. Og især når en voksen kvinde fik det til at lyde forkert, at have strækmærker som 21-årig. Det kan selvfølgelig godt være at hende den voksne kvinde ikke selv fik stærkmærker før hun blev ældre, og godt for hende. Men den dag i dag som 25-årig VED JEG hvor normalt det er, at have strækmærker, og hvor mange der rent faktisk har det. Nu ved jeg også at det ikke har noget at gøre med dét, at være overvægtig. For selv de tyndeste og flotteste modeller har strækmærker. Ja, selv mænd har strækmærker.

Det jeg vil med det her indlæg er, at fortælle jer yngre piger som læser med her på bloggen, at det altså er ganske normalt! Og jeg vil ikke have at nogle af jer får den samme flove følelse som jeg fik da jeg var mindre. Ingen skal nogensinde få dig til at føle sådan! For det er en rigtig ubehagelig følelse, at føle sig, ja unormal. Lad mig kort fortælle jer, som måske ikke ved det, hvad strækmærker egentlig er: Strækmærker opstår som følge af hurtig udstrækning af huden – typisk i følgende tilfælde:

 • Hurtig vækst i puberteten
 • Hurtig forøgning i vægt – f.eks. graviditet eller bodybuilding.
 • Hurtigt vægttab

“Strækmærker opstår, når hudens tykkeste lag ’revner’. Det er det yderste lag i huden der i daglig tale kaldes for læderhuden, og består af et tykt bindevævslag, hvilket gør huden stærk og elastisk. Idet huden ikke er forberedt på ændring af dens form (når den udstrækkes) resulterer det i, at læderhuden revner.” 

Strækmærker er ikke farligt, og det vil ofte reduceres med tiden, men forsvinder aldrig helt. Selvfølgelig ville jeg allerhelst ikke have dem. Jeg vil aldrig påstå at jeg synes de er flotte eller andet. For hvis jeg kunne vælge, så ville jeg vælge dem fra. Men sådan fungere det bare ikke. Så hvad gør jeg? Jeg lærer at leve med dem. Jeg tror jeg har strækmærker 3-4 steder på min krop, og det er alt sammen kun på mine ben. Jeg har dem mellem mine ben, bag på mine lår og nede ved ved mine læg. Måske har jeg også en lille smule på mine baller faktisk. Jeg synes jeg har set dem der nemlig, men jeg har ikke kigget ordentligt efter, fordi jeg egentlig er ret ligeglad, hvis der også er nogle der. Sandheden er jo, at jeg alligevel ikke kan gøre noget ved det.

På billedet kan man tydeligt se mine strækmærker på låret. De er kommet for at blive, så nu er jeg vant til dem. Hvis ikke jeg ville have de skulle være der på billederne, ville det kræve at jeg fjerende dem hver gang, og det magter jeg ikke. 

img_7139

   

24 kommentarer

 • Louise Godtschalk

  Hej Anne.
  Bare et lille tip: De her “nye” skin roller som man kan købe fra b.la. Swiss clinic skulle virke ret effektivt på strækmærker også har jeg læst et læst 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt brølt Anne. Strækmærker er jo nemlig helt normale på både helt unge kvinder og ældre kvinder – og hos slanke og større kvinder. Det er faktisk paradoksalt, at det lyder som et kompliment, men egentlig er ret nedladende at sige “eeej, du har ikke stræmærker endnu”. For hvad er der galt med at have dem? Ingenting!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Hej Anne. Virkelig mange tak for dette indlæg. Nu har jeg fulgt dig i lidt tid, men aldrig kommenteret da jeg ikke lige have behovet. Men lige her har jeg. Jeg er selv 21 år og har mange strækmærker (er heller ikke vildt tyk eller noget, men ganske normal.) Og har altid haft følelsen af at jeg var tyk pga af mine strækmærker. Så tak for at minde mig på at det passer ikke!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla 24

  Hej 😀.
  Dejligt indlæg det hjælper meget at høre jeg ikke er den eneste der døjer med strækmærker. Tak for dit indlæg🙏🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej Anne, hvor er det fedt at du har lavet dette indlæg og lader dine læsere vide, at det er helt naturligt. Jeg har for nyligt oplevet at få strækmærker på lårene som 22-årig og det er virkelig ikke sjovt.. de er grimme og røde. Jeg bruger 100% argan olie på dem, i håb om at det mindsker synligheden af dem.
  Ved du hvor længe der går før rødmen forsvinder?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisabeth

   Hvis dine strækmærker stadig er røde, kan du formindske dine strækmærker markant ved at bruge bio oil 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Taaaaaak for det Anne!! Er så træt af mine strækmærker og eftersom jeg kan se du har dem PRÆCIS samme sted som mig gør det mig lidt mindre flov. Er så vild med alt du deler og leder tit efter inspo og “sparring “. Der er du kanon. Keep it going💪🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Var i Thailand som 13 årig. Der begyndte jeg at få strækmærker. Virkelig strengt. Vejer omkring 55 kilo og har altid været undervægtig. ALLE får dem. Håber jeg kan lære mine børn at det er virkeligheden. Men det er sgu svært. Men tak for dit oplæg, kender oplevelsen alt for godt desværre. “Kun overvægtige og ældre damer får jo strækmærker…” riiiight.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Har kun en ting at sige – flotte strækmærker, de ligner mine 😜

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Fantastisk skriv, Anne.
  Du ser fantastisk ud ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • mel

  Godt indlæg. Jeg fatter heller ikke vores verden i dag, hvor man skal FJERNE skrækmærker? Hvorfor? Altså det er jo ikke urenheder som bumser f.eks. Jeg har altid været slank og jeg fik strækmærkerpå mine inderlår da jeg var omkring de 15. Synes de var vildt grimme. I dag har de bredt sig mere, men lægger aldrig mærke til dem. De er der bare. En naturlig del af kroppens udvikling. Og nej, jeg er ikke interesseret i at fjerne dem på nogen måde! Mine rynker jeg har i mit fjæs er også kommer for at blive. Det er en del af det. Er dog lidt bange for at har har “tendens” til at få strækmærker og derfor får SYGT mange ifm. graviditet en dag. Men det må man jo bare tage med. Har dog tænkt mig at bruge en del olie til maven særligt! Kh Mel

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Jeg er så glad for at du laver sådan nogle indlæg.
  Jeg har selv mange strækmærker og ville da helst være foruden, men selv min kæreste har dem på ballerne og han er virkelig tynd. Kæmpe knus Anne ❤️ det er så sejt au du har lagt billeder op af dine “uperfektheder”!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Enig enig enig! Mega godt indlæg Anne. Jeg fik allerede strækmærker i 8.-9. klasse på ballerne og har siden lidt på hofterne og ned af låret. Og jeg vil da ikke vurdere mig som kæmpe fed overhovedet. Især da jeg fik dem på ballerne var jeg en streg i luften.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  RESPEKT!!

  Det er naturligt og største delen af mennesker for strækmærker 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Otto Nadolny

  Det gode er vel at de åbenbart ikke kunne se dem.
  Vidste ikke man kunne få dem ‘uden grund’.
  Ændrer dog ikke det mindste på at du er en flot pige, så jeg håber ikke du tar dig for meget af det.
  Ingen er perfekt og ingen skal være det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Anne. Jeg kommentere normalt ikke, men jeg synes denne “problemstilling” er ret interessant. Jeg er 20, og har selv stræk mærker, selvom jeg “kun” vejer 55 kg og er 170 høj. Men synes i modsætning til så mange ikke at strækmærker er grimme. (Jeg ser dem lidt som tigerstriber haha) Men jeg kan huske at jeg læste et citat fra Rocky Coulborne som ejer et bikini firma som bla.a Alexis Ren har stået model i. Rocky blev spurgt hvad han synes om strækmærker, og hans svar ændrede mit syn på strækmærker. “I’ve neve seen a woman without them. It’s natrual.” Det er et fantastisk svar, når man kigger på hvilke modeller han bruger til sine bikinier.
  http://coulbourne.tumblr.com/ Pointen er at jeg ikke synes strækmærker er grimme, men naturlige og en del af kvindekroppen, som jo er smuk uanset hvordan den ser ud. <3
  Kærlighed fra Fyn

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabrina

  Fedt du sætter fokus på det, Anne. Jeg find selv mine første stræknærker i teenageårene mellem lårene. Var sportspige, havde naturlige kurver, men var ikke overvægtig på nogen måde – selvom jeg dengang selv mente det. Og tro det eller ej, i gymnasiet da jeg gik på kur og tabte mig meget på relativt kort tid, fik jeg strækmærker på hofterne, for de kan nemlig også komme ved hurtigt vægttab, ligesom ved ændri g af hormoner, hvilket er grund til mange får dem i teenageårene. Og igen, det er helt normalt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hejsa til alle Jer skønne piger 🙂 Strækmærker er helt klart normale, men og der er et men; der er piger der ønsker strækmærker “hen hvor peberet gror” og så er der den SUPER skønne behandling; Beauty Angel Lysbehandlingen, og det virker. Anne du skal være meget velkommen til at prøve denne skønne behandling, eller hvis du har en ven, veninde som gerne vil “af med” sine strækmærker. Så sørger jeg frit og kvit, for et KURFORLØB. Mange hilsner norama Spa og Hudpleje.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • lise

  Kære anne gadegaard. Så nyhed om dit indlæg på ekstrabladet og det har rørt mig så meget at jeg er kommet for at kommentere. Jeg har selv strækmærker også på benene selvom jeg altid var hende den tynde. For mit vedkomne er det fordi jeg ikke rigtigt dyrker sport så jeg er det man kalder skinnyfat..Nogle preioder får jeg så lyst til at dyrke lidt og samtidig med at jeg omgående mærker musklerne opbygges og huden blive strammere så ser jeg ofte at det efterlader strækmærker. Selvom jeg ikke synes det er en big deal om man får dem fjernet eller ej. Hvis man ikke kan lide dem så kan man vel prøve men hvis man ikke er generet af dem ka man jo også bare ignorere det lille problem. Selvom det er sådan jeg tænker har jeg altid spekuleret på om andre piger virkeligt er så heldige at de ikke har dem medmindre de er meget overvægtige eller det er en dame der har været gravid. Jeg har nemlig også altid fået det indtryk af andre at det er da ikke normalt at have i vores alder. Især på de sociale medier ser alles kroppe jo så “brushed up” og perfekte. Så det er bare suuuuper flot af dig at stå frem. Især fordi du jo er ung og ikke har fået børn eller noget og har nogenlunde samme livsstil som folk i 20’erne så man kan godt sætte sig i din situation og tænke at der er da en pige som ligner mig, går op i fashion osv. og HAR strækmærker som egentligt ikke er sådan en big deal for hende. Du skal bare vide at jeg normalt aldrig orker at kommentere på noget på nettet, men det her ramte plet og jeg ku bare ik la vær!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hej Anne!
  Der er også en anden vigtigt grundet til at man får strækmærker. Det er hypermobilitet, som jeg har i alle led, og derfor altid haft skrækmærker.
  Bare så det ikke kun at fra vægt og graviditet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stephen Hansen

  Du er vanvittigt lækker med eller uden stræk mærker så glem de “hatere” 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emillie

  Fantastisk oplæg! Har dem selv og har haft dem i mange år. Har også altid været ked af dem. Dejligt at vide at jeg ikke er det eneste unge menneske, der har dem. Fik nogle af mine tidligt, tror faktisk de kom da jeg startede på p-piller da jeg var 15.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kia

  Det er også godt at vide, at strækmærker i mange tilfælde er homonelt betinget. Mange har aldrig haft svingninger i vægten, eller haft “hurtig vækst” som heraf kan resultere i strækmærker.
  Jeg har selv aldrig haft nogen særlig vægtøgning eller vægttab, og min læge forklarede mig, at det var homonelt betinget.
  Blot til info 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kia

  Strækmærker kan også være hormonelt betinget, og altså ikke kun i forbindelse med enten vægtøgning eller vægttab som man oftes forbinder det med.
  Jeg har f.eks. aldrig selv haft nogen særlig vægtøgning eller vægttab, og har så længe jeg kan huske haft strækmærker, som fortsat dukker overraskende op hist og pist – min læge forklarede mig, at det var hormonelt betinget.
  Så vi piger må bare lære at leve med dem 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GET THE LOOK + DIREKTE LINK.